Waar baseer jij je loopbaankeuzes op?

Welkom bij een nieuwe podcast aflevering en blog.
Centraal staat bewustwording over waar jij je keuzes op baseert, specifiek gericht op jouw loopbaankeuzes. Bewustwording is hierbij de eerste grote stap, aangezien dit ongeveer een derde van het proces uitmaakt als je iets wilt veranderen.

Laten we beginnen met de vraag: waar baseer jij je keuzes op?
Dit is een cruciale vraag die het hele proces bepaalt. In deze aflevering wil ik bewustwording creëren rondom dit onderwerp, zodat je kunt reflecteren op hoe je keuzes maakt en wat dit betekent voor je loopbaan en toekomstige beslissingen.

Bewustwording begint met kleine dingen, zoals stilstaan bij jezelf en je afvragen wat je wilt doen met nieuwe informatie. Het is belangrijk om te kijken naar hoe je keuzes maakt en wat de gevolgen daarvan zijn voor je loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Hoewel dit proces persoonlijk is, kan de podcast je begeleiden en ondersteunen in dit bewustwordingsproces, evenals in coaching.

In deze aflevering wil ik graag meer bewustwording creëren over keuzes en hoe je ze maakt. Ik wil je aanmoedigen om eens te kijken naar de basis van je keuzes en wat je wilt doen met nieuwe inzichten. Deze reflectie kan je helpen om bewustere keuzes te maken en de regie te nemen over je loopbaan.

Veel keuzes maken we automatisch
Persoonlijke keuzes zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals je persoonlijkheid en omgeving. Het is belangrijk om je bewust te worden van de keuzes die je maakt en waarom je ze maakt. Misschien merk je dat je keuzes automatisch worden bepaald door verwachtingen van anderen of door bepaalde patronen die je in stand houdt. Dit bewustwordingsproces kan je helpen om te begrijpen waarom je altijd op dezelfde manier reageert en of dit de gewenste uitkomst oplevert.

Neem bijvoorbeeld je huidige baan.
Heb je bewust gekozen voor deze baan?
Was het een logische stap in je carrière, of koos je ervoor omdat je dacht dat het van je verwacht werd?
Reflecteer ook op de taken en verantwoordelijkheden die op je bordje liggen.
Heb je bewust gekozen voor deze taken of worden ze automatisch aan jou toegewezen? Zijn er taken die je graag zou willen doen, maar waar je je niet bewust van bent omdat je denkt dat het niet bij je functie hoort?

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar hoe je omgaat met functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken.
Pak je hierin voldoende regie en kom je voor jezelf op?
Ben je in staat om feedback te ontvangen en hierop te reageren?
Of laat je bepaalde zaken doodbloeden zonder erop terug te komen?

Bovendien is het goed om stil te staan bij je tevredenheid over je salaris, de werkplek, de mogelijkheid om thuis te werken, samen te werken, verantwoordelijkheid te dragen en onafhankelijkheid te hebben. Neem je al deze aspecten bewust onder de loep en sta je stil bij wat je eigenlijk wilt?

Of merk je dat je weinig energie haalt uit bepaalde taken en soms machteloosheid ervaar.
Of op zondag regelmatig denkt: “Laat maar, ik heb geen zin om morgen weer te werken.” Het is een sleur geworden, maar hoe kan ik dit veranderen?

Geen oordeel
Het doel van deze aflevering en blog is niet om een oordeel te vellen over je keuzes, maar om bewustwording te creëren. Het gaat erom dat je jezelf afvraagt hoe je je voelt bij bepaalde keuzes, wat je ervan vindt en hoe je deze kennis kunt meenemen in toekomstige beslissingen. Het draait allemaal om bewustwording.

Ik moedig je aan om te onderzoeken waar jij je keuzes op baseert. Kijk naar wat je momenteel doet in je werk en hoe je omgaat met andere aspecten van je loopbaan. Onderzoek welke onbewuste patronen je in stand houdt en of deze patronen je tevreden stellen. Als je deze podcast beluistert, is de kans groot dat er iets is waar je niet tevreden mee bent en dat je wilt veranderen. Neem de tijd om bewust te worden van je keuzes en hoe je ze kunt bijsturen voor een bevredigender loopbaan.

Met bewustwording kun je de regie nemen over je loopbaan en bewuste keuzes maken die bijdragen aan je persoonlijke groei en tevredenheid.

Jouw denkwijze
Het is interessant om te onderzoeken waar deze denkwijze vandaan komt. Is het iets dat je voorbeeld heb gehad van je ouders of jouw omgeving, waarin hard werken en doorzetten als normaal werden beschouwd? Of zie je nog steeds die mentaliteit om je heen en denk je soms dat dit is hoe het hoort.

Denk je soms ‘Het is leuk om anderen te horen praten over plezier en zingeving in hun werk, maar ik betwijfel of dat ook voor mij is weggelegd?“. Het zou kunnen dat mensen in je omgeving dat niet als voorbeeld geven. Alleen jij zit er wel mee en wil het graag anders.

Eerste cruciale stap naar verandering
Bewustwording is de cruciale eerste stap in dit proces. Ik ben benieuwd of sommige dingen die ik in deze aflevering heb gezegd, een lichtje bij je doen branden. Zijn er bepaalde patronen die steeds terugkomen en die je als onprettig ervaart of die geen resultaten opleveren? Je vraagt je af waarom je daar aan blijf vasthouden? Misschien denk je stiekem wel dat je het anders wil, maar vind je het te spannend. Of denk je aan wat anderen ervan zullen vinden, of twijfel je aan hoe je het dan moet aanpakken.

Welke vragen stel jij jezelf?
Deze vragen kunnen je gevangen houden, maar het zijn ook patronen en manieren waarop je ermee omgaat. Ik oordeel hier niet over, want ik baal er zelf ook van. Ik heb in het verleden ook dingen gedaan die ik eigenlijk niet wilde, maar toch deed.

We zijn allemaal mensen en het hoort erbij dat we soms dingen doen waar we later spijt van hebben. Maar als dit te vaak gebeurt en je dwarszit, dan is er iets waar ik nog niet helemaal bewust van ben. Als je bewust bent van wat er speelt, kan je er iets aan doen en heb je meer controle. Je kan denken: “Oké, ergens in dat gebied moet ik iets veranderen. Ik ben nog niet wie ik wil zijn, maar ik weet dat het in die richting zit.” Dan heb je iets om mee te werken, want anders is het alleen maar frustratie, irritatie, machteloosheid, onzekerheid en een gevoel van vastzitten.

Je vraagt je af of dit het nu is, of dat jouw werk en leven zo zouden moeten zijn. “Heb ik hier zoveel voor gestudeerd, om elke dag hetzelfde te doen?” Je weet stiekem al dat het niet zo is, maar het kan soms zo voelen. Het ontbreekt je dan aan regie, diepgang en connectie met jezelf. Dat is zonde, maar er is zoveel dat je kan doen.

En daarna, hoe kan ik het aanpassen?
Waarom speelt dit patroon telkens bij mij?

Verschilt per persoon
Dit is zo persoonlijk. Ook al lijkt het op voorhand dat je hetzelfde vraagstuk hebt als een ander, de reden waarom jij daarin vastloopt is altijd anders. In het loopbaantraject komen we er altijd achter. Door naar de diepere lagen te kijken, kunnen we begrijpen waarom deze patronen telkens terugkomen, zelfs als we dat niet willen.

Het is niet mogelijk om dit allemaal in een podcast te bespreken, maar het is wel interessant om zelf na te denken over mijn eigen patronen. Wat gebeurt er steeds? Wat triggert mij? Waarom verloopt het telkens op dezelfde manier? Dit is al een belangrijk startpunt, ongeveer een derde van de weg, en hier begint alles mee.

Patronen doorbreken
Ook als je denkt aan een nieuwe baan, een andere stap binnen je huidige werkgever of het zoeken naar ander werk, wil je niet dat het gaat zoals het hiervoor is gegaan. Als je terugkijk, zie je dezelfde patronen zich herhalen. Dus er zijn andere dingen nodig om andere stappen te zetten. Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan, zal ik altijd krijgen wat ik kreeg. Dat is waar coaching om draait. We ‘moeten’ op een andere laag werken, die je in mijn eentje niet kan bereiken, om te onderzoeken waarom je steeds vastloop en hoe je dat kan doorbreken.

Ik hoop dat deze aflevering en blog bij jou al wat bewustwording heeft gecreëerd en je hebt laten nadenken over de volgende stappen. Als je wilt, ben je van harte welkom in mijn loopbaancoachingstraject. Ik heb nu een speciale aanbieding. Daar kan je alles over lezen als je op deze link klikt.

Het traject zal binnenkort ook worden uitgebreid met een online omgeving, modules en een werkboek om de kwaliteit en effectiviteit van jouw ontwikkeling te ondersteunen. De prijs zal dan ook stijgen. Dus je kunt nu instappen of na mijn vakantie in september beginnen.

Ik geloof dat er zoveel meer mogelijk is dan je nu denkt, en ik help graag mensen om dat te ontdekken. Het geeft me veel voldoening en plezier in mijn werk. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *