Authenticiteit: Durf jezelf te zijn in een wereld vol verwachtingen

Welkom bij weer een nieuwe aflevering van mijn podcast en bijbehorende blog! Ik zit op dit moment in de auto, dus je hoort misschien wat achtergrondgeluiden. Hopelijk wordt het straks rustiger wanneer ik uit de file ben, maar in ieder geval weet je waar ik me bevind.

In deze aflevering wil ik het hebben over een groot thema dat verweven is in mijn hele loopbaantraject: authenticiteit. Het draait allemaal om jezelf durven zijn, maar wie ben je dan eigenlijk? En hoe kun je dat laten zien vanuit jouw natuurlijke staat, zonder jezelf anders voor te doen?

Authenticiteit, wat een thema
Authenticiteit is een vraag die op verschillende manieren in mijn loopbaancoaching naar voren is komt. Soms expliciet uitgesproken door mensen en soms onbewust aanwezig. Het gaat om het durven zijn wie je bent, met rust en het besef dat je niets anders hoeft te zijn dan jezelf. Het klinkt eenvoudig, maar het kan een uitdaging zijn om dit te laten zien, vooral als je allerlei gedachten en verwachtingen hebt over hoe je zou moeten zijn.

Als kind werd je puur geboren, vrij van angst. Je was je nog niet bewust van de verwachtingen en normen van anderen. Je hoefde niet na te denken over hoe je moest zijn om geaccepteerd te worden. Maar naarmate je opgroeide, begon je omgeving invloed op je te hebben. Je ouders, leraren, vrienden en de maatschappij als geheel vormden mede jouw idee van wie je moest zijn. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze invloeden en passen zich snel aan, terwijl anderen zich daar minder van aantrekken.

Worden wie je bent
Het is pas rond de leeftijd van 30-40 jaar, maar dit kan voor iedereen verschillen, dat je steeds dichter bij je pure zelf komt. Je realiseert je dan dat anderen niet bepalen wie je bent en wat je moet doen. Het gaat erom hoe je je verhoudt tot de reacties van anderen en hoe je trots op jezelf kunt zijn. Hoe meer bewust je hiervan wordt, hoe authentieker je wordt. In deze authenticiteit vind je antwoorden op vragen over zingeving, voldoening en het ontdekken van je natuurlijke kwaliteiten.

In mijn loopbaantrajecten is authenticiteit altijd een belangrijk thema. Hoe meer je je bewust wordt van wat je weerhoudt om authentiek te zijn, hoe beter je je kunt verhouden tot jezelf en anderen. Dit leidt tot een grotere verbinding met jezelf en een grotere acceptatie van wie je bent. Je laat je niet langer leiden door de verwachtingen van anderen, maar wordt zelf het kompas in je leven.

Eigen praktisch voorbeeld in authenticiteit
Een praktisch voorbeeld dat ik vandaag wil delen, is mijn recente ervaring tijdens een fotoshoot. Ik had een fotograaf gevonden die gespecialiseerd is in het vastleggen van de energie en authenticiteit van vrouwelijke ondernemers. Ik wilde geen oppervlakkige foto’s, maar beelden die echt laten zien wie ik ben. Tijdens de shoot zag ik iemand anders allerlei bewegingen maken en dansen, wat er vrij en mooi uitzag. Mijn hoofd begon meteen te twijfelen of ik dat ook moest doen, omdat het er vrijer uitzag. Maar ik voelde gewoon dat ik daar geen zin in had. Vroeger zou ik misschien hebben toegegeven aan de verwachtingen en het gedaan hebben, maar nu besefte ik dat het niet authentiek zou zijn. Dus koos ik ervoor om gewoon mezelf te zijn, op mijn gemak in mijn happy place, en de fotograaf volgde mijn natuurlijke bewegingen.

Dit voorbeeld illustreert het belang van authentiek zijn en trouw blijven aan jezelf, zelfs als anderen iets anders doen. Het gaat erom dat je je vrij voelt om te zijn wie je bent en te bewegen zoals jij dat wilt, zonder jezelf aan te passen aan de verwachtingen van anderen. Het is een samenspel tussen jou en je omgeving, waarin je jouw eigen kompas volgt.

Waarom is authenticiteit zo belangrijk?
Authenticiteit is een voortdurend proces, waarin je blijft evolueren en groeien. Wat op dit moment authentiek is voor jou, kan in de toekomst veranderen. Het gaat erom dat je in verbinding blijft met jezelf en trouw bent aan je eigen proces. Laat je niet vastzetten door de verwachtingen en creëer ruimte voor groei en verandering.

Durf jezelf te zijn in een wereld vol verwachtingen. Omarm je authenticiteit en laat jouw unieke zelf stralen. Het is jouw kompas naar voldoening, succes en innerlijke vervulling.

Authentiek zijn betekent simpelweg jezelf zijn, zonder maskers op te zetten of jezelf aan te passen aan de verwachtingen van anderen.

Soms twijfelen we aan onszelf, zelfs als we denken dat we onszelf volledig laten zien. We vragen ons af of we het wel goed hebben gedaan, of we aan de verwachtingen voldoen. Die gedachten kunnen opkomen, zelfs als we ons op ons gemak voelen en trouw zijn aan wie we zijn. Het is normaal om soms die twijfel te ervaren, maar het belangrijkste is dat we onszelf blijven en trouw zijn aan onze eigen natuur.

Authenticiteit is een van de mooiste dingen die we kunnen ervaren. Het stelt ons in staat om verbinding te maken met anderen en onszelf op een dieper niveau te begrijpen. Als kind waren we vaak gewoon onszelf, maar naarmate we ouder worden, merken we dat sommige mensen moeite hebben met wie we zijn. Dit kan ons aanzetten tot het opbouwen van beschermingsmechanismen, het creëren van maskers en het aanpassen aan anderen.

Zonder druk jezelf zijn
Soms voelen we de druk om altijd vriendelijk, vrolijk en gezellig te zijn, zelfs als we daar geen zin in hebben. Maar dat is niet authentiek zijn. Het is normaal om af en toe die kwaliteiten te tonen, maar het moet niet iets zijn wat we altijd moeten doen, puur omdat anderen het van ons verwachten. Het allerbelangrijkste is dat we onszelf kunnen zijn, rust kunnen vinden in wie we zijn en ons comfortabel en veilig voelen bij onszelf.

Tijdens de fotoshoot voelde ik die authenticiteit op een diep niveau. De fotograaf begreep mijn natuur en koos de juiste locatie in het bos. Toen ik tegen een boom leunde en naar het bos keek, merkte ze op dat mijn gezichtsuitdrukking veranderde. Het bos gaf me rust, en de spanning verdween van mijn gezicht. Het was een prachtig moment waarin ik gewoon mezelf kon zijn.

Moed
Het beste cadeau dat we onszelf kunnen geven, is de vrijheid om authentiek te zijn. Het is een reis naar de kern van wie we werkelijk zijn en wat we willen delen met de wereld. Het vraagt moed om jezelf te laten zien, maar het opent de deur naar diepe verbinding met anderen en met jezelf.

We maken het vaak moeilijk in ons hoofd door te denken aan wat er van ons verwacht wordt, welk label we moeten dragen, welke beoordelingen we moeten halen. Maar als we authentiek zijn, als we ons laten leiden door onze natuurlijke neigingen en verlangens, kunnen we antwoorden vinden op vragen over werk, levensdoelen en carrière.

Authentiek zijn is niet gebonden aan een specifieke functieomschrijving of titel. Het gaat erom hoe we ons werk benaderen, hoe we het oppakken en welke energie het ons geeft. Als we vanuit authenticiteit leven, kunnen we diepere voldoening vinden en een echte verbinding ervaren, zowel in ons werk als in ons dagelijks leven.

Vragen aan jou
Ik wil je aanmoedigen om jezelf af te vragen waar jij echt van geniet, waar je energie van krijgt. Kijk naar die momenten waarin je jezelf helemaal voelde en ga op zoek naar meer van die ervaringen. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet vastzit aan bepaalde verwachtingen of labels. Je hebt de vrijheid om te zijn wie je bent en te ontdekken wat jouw natuurlijke zelf is.

Laat jezelf toe om authentiek te zijn in alle aspecten van je leven. Het is een voortdurende reis, waarin je misschien af en toe van de leg raakt, maar die je steeds dichter bij jezelf brengt. Wees trots op wie je bent en omarm je eigenheid. Het zal niet alleen jou ten goede komen, maar ook de mensen om je heen. Samen kunnen we streven naar een wereld waarin authenticiteit de norm is, met minder maskers, minder gedoe en meer verbinding.

Ik ben benieuwd wat jou aanspreekt in dit onderwerp. Als je vragen hebt of als je wilt dat ik specifieke aspecten hiervan in een volgende podcast bespreek, laat het me weten. Je kunt me bereiken via Instagram door @judithknobbout in te typen. Ik wens je een fantastisch weekend toe en bedankt voor het luisteren!

Tot de volgende keer, Judith

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *