Mijn werk slurpt al mijn energie op

Welkom bij deze nieuwe aflevering van de loopbaan podcast en bijbehorende blog. Geweldig dat je er bent!

Vandaag wil ik het hebben over iets dat veel van ons wel eens ervaren: de behoefte om de wereld even op pauze te zetten. Je kent het wel, die momenten waarop je alles even wilt stopzetten om adem te kunnen halen en de dingen te verwerken die gebeuren in je leven.

Deze gedachte kwam bij mij op nadat ik een verhaal op Instagram deelde. Ik vroeg me af of anderen ook soms die behoefte voelen. En ja hoor, een van mijn coachingklanten reageerde direct. Hij voelde precies hetzelfde.

De uitputting van werk: een persoonlijk verhaal

Laten we eerlijk zijn, werk kan soms veel van ons vragen. Ik herinner me een periode, zo’n 7-8 jaar geleden, waarin ik elke maandag met slechts een halfvolle batterij naar mijn werk ging. Tegen het einde van de dag was ik volledig uitgeput. Dit ging zo door, dag in, dag uit, en voor ik het wist, leek het weekend enkel een korte pauze om net genoeg energie op te doen voor de volgende werkweek.

Misschien herken je dit gevoel, of misschien denk je dat het bij jou niet zo erg is. Hoe dan ook, het is belangrijk om alert te blijven op deze signalen. Ze kunnen een voorbode zijn van een burn-out, iets wat ik niemand toewens.

Een wake-up call

Deze podcastaflevering is bedoeld als een wake-up call. Als je jezelf herkent in mijn verhaal, neem het dan serieus. Het is belangrijk om actie te ondernemen voordat het te laat is.

In mijn eigen ervaring, en die van veel anderen, zijn er twee voornaamste manieren waarop mensen reageren als ze onder druk staan. De ene is door keihard door te gaan, te ‘buffelen’, in een poging om het probleem op te lossen. De ander is door het probleem te negeren, je hoofd in het zand te steken en te doen alsof er niets aan de hand is. Beide reacties zijn begrijpelijk, maar niet duurzaam op de lange termijn. In tegendeel het werkt alleen maar tegen je. 

Het belang van kleine veranderingen

Wat ik heb geleerd, is dat het vaak niet nodig is om drastische veranderingen door te voeren. Soms is het genoeg om slechts één klein aspect van je leven aan te passen. Dit kan je net dat beetje lucht geven dat je nodig hebt om weer helder na te kunnen denken.

Voor mij was de oplossing onlangs om gewoon een pauze te nemen. In plaats van door te gaan met werken, ging ik naar de sportschool. Het was niet per se mijn favoriete plek, maar het hielp me om mijn gedachten te verzetten en even afstand te nemen van alles.

Jouw persoonlijke strategie

Misschien vraag je je af: wat kan ík doen? Wel, het antwoord is persoonlijk. Het kan iets zijn als sporten, wandelen, of zelfs ongegeneerd Netflix kijken. Het belangrijkste is dat je iets vindt dat jou helpt om even los te komen van de dagelijkse stress.

Onthoud dat verandering vaak stap voor stap gaat. Door kleine aanpassingen te maken, kun je geleidelijk een beter evenwicht vinden tussen werk en privé. Het gaat er niet om dat je alles in één keer omgooit, maar dat je kleine, beheersbare stappen neemt naar verbetering.

Tot slot: je bent niet alleen in deze ‘strijd’

Ik hoop dat deze aflevering je wat inzicht en inspiratie heeft gegeven. Onthoud dat je niet alleen bent in deze strijd. Als je behoefte hebt aan een luisterend oor of wat advies, aarzel dan niet om contact met me op te nemen via Instagram.

Laten we elkaar steunen en inspireren. En onthoud: soms is de beste actie om even niets te doen en gewoon adem te halen.

Tot de volgende aflevering, en vergeet niet: je bent sterker dan je denkt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *