De #1 struggle bij een carriereswitch + mijn visie & advies hierover

carrièreswitch

Welkom bij een nieuwe aflevering van de loopbaan podcast en blog ervan.

De zoektocht naar ander werk: Het is niet altijd wat het lijkt

Deze aflevering en blog is speciaal voor jou als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, misschien iets dat anders is dan wat je eerder hebt gedaan. Luister en lees goed, want ik ga een veelvoorkomende valkuil bespreken.

Net als veel anderen keek ik vroeger op naar succesvolle ondernemers en dacht ik dat ze alle antwoorden hadden. Maar in werkelijkheid is het vaak niet wat het lijkt. Deze ondernemers, hoewel deskundig in hun vakgebied, hebben niet altijd alle antwoorden. Dit geldt ook voor mensen in functies waarin jij geïnteresseerd bent.

De realiteit van solliciteren: Verlaag de lat

Een belangrijk inzicht dat ik wil delen, is dat we vaak de lat te hoog leggen voor onszelf. We denken dat we perfect moeten zijn voor een functie, maar dat is zelden het geval. Mensen worden aangenomen om verschillende redenen en vaak voldoen ze niet aan alle criteria.

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet aan elk punt in een vacature hoeft te voldoen om te solliciteren. Vraag jezelf af wat de échte ‘musts’ zijn en waar er ruimte is voor jouw unieke kwaliteiten.

Jouw meerwaarde: Durf te solliciteren

Als je iets ziet dat je aanspreekt, durf dan die stap te zetten. Bel de werkgever, stel vragen, en toon je enthousiasme en visie. Vaak is het jouw houding en persoonlijkheid die het verschil kunnen maken.

Een praktijkvoorbeeld: ik sprak onlangs met iemand die van de hardware kant naar een meer analytische rol wilde overstappen. Hoewel hij nog niet alle ervaring had, moedigde ik hem aan om zichzelf te presenteren met wat hij wel te bieden heeft. Dit zorgde voor een aantal interessante telefoongesprekken en ook een uitnodiging op gesprek. Zonder het contact te leggen, was dat zeker niet gebeurd. 

De kracht van zelfvertrouwen en lef

Een hoge lat en zelfopgelegde beperkingen kunnen je tegenhouden. Het is tijd om deze beperkingen los te laten. Vergelijk niet jouw binnenwereld, met iemand anders zijn/haar buitenkant. Kortom: je weet niet wat er in hun omgaat en wat zij hebben meegemaakt om te komen waar ze nu zijn. Iedereen doet zijn best, en vaak is het een kwestie van durven en doen.

Wees niet bang om te laten zien wat je waard bent. Jouw zelfvertrouwen en lef zijn vaak aantrekkelijker voor werkgevers dan perfecte overeenstemming met alle vacature-eisen.

Tot slot: Neem actie en groei

Ik hoop dat deze aflevering je inspireert om actie te ondernemen en te groeien in je loopbaan. Als je vragen hebt, een andere visie wilt delen, of gewoon je verhaal kwijt wilt, neem dan contact op via Instagram (@judithknobbout).

En als deze aflevering je heeft geholpen, overweeg dan om ons te steunen met een beoordeling. Bedankt voor het luisteren en lezen, en tot de volgende aflevering!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *