Mindf*ck: op deze manier kan je meer uit je loopbaan halen

op deze manier meer uit je loopbaan halen

In deze aflevering en blog wil ik graag met jou een belangrijke les bespreken die gebaseerd is op een beroemde quote van John F. Kennedy.

Het is een quote die je ook kunt toepassen op jouw loopbaan en die je kan helpen om jouw doelen te bereiken en een bevredigende loopbaan te creëren.

Wat kan jij voor je loopbaan doen?

De beroemde quote van John F. Kennedy luidt: “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.” Deze quote heeft een bredere toepassing dan alleen op het niveau van het land of de samenleving. Het is ook relevant voor onze persoonlijke en professionele levens, met name als het gaat om onze loopbaan.

Vaak stellen we onszelf vragen over waarom dingen niet lopen zoals we willen in onze loopbaan, zoals:

  • Waarom krijgen we geen salarisverhoging?
  • Waarom hebben we niet de gewenste functie?
  • Waarom zien we anderen vooruitgaan terwijl we zelf stilstaan?

Het zijn allemaal legitieme vragen, maar we moeten onszelf afvragen of we onszelf in een slachtofferrol plaatsen door ons alleen te richten op wat anderen ons zouden moeten geven.

Het is tijd om de quote om te draaien en jezelf af te vragen: “Wat kan ik doen voor mijn loopbaan? Wat kan ik bijdragen aan mijn netwerk, collega’s, werkgever, bedrijf, partner en anderen? Hoe kan ik waarde toevoegen aan mijn loopbaan, zodat ik eruit kan halen wat ik wil?”

 

Heel ander perspectief op je loopbaan

Deze omslag in perspectief kan een krachtig effect hebben op hoe je jouw loopbaan benadert. In plaats van passief af te wachten en te klagen, neem je zelf de verantwoordelijkheid voor jouw succes en geluk in handen. Dit betekent niet dat je jezelf moet uitputten of dingen moet doen die je niet leuk vindt, maar eerder dat je bewust investeert in je loopbaan op manieren die bij jou passen.

Net zoals je niet verwacht dat je een strakke buik krijgt als je alleen maar ongezond voedsel eet, moet je ook niet verwachten dat je een bevredigende loopbaan hebt als je er niet in investeert. Wat zijn jouw kwaliteiten? Wat zijn jouw sterke punten? Wat zijn jouw ambities? Door deze vragen te beantwoorden en bewust te kijken naar wat jouw loopbaan nodig heeft, kun je gericht actie ondernemen om je doelen te bereiken.

Creeer een win-win

Dat betekent niet dat je nooit om hulp mag vragen of dat je het allemaal zelf moet doen. Integendeel, soms is het juist verstandig om anderen om hulp te vragen en samen te werken aan een win-winsituatie. Het draait allemaal om het vinden van een balans tussen vragen wat je nodig hebt en geven wat je kunt bieden.

Het is belangrijk om te geloven in jouw eigen potentieel en te stoppen met jezelf te onderschatten. Je verdient het om te slagen en gelukkig te zijn in jouw loopbaan, maar je moet ook bereid zijn om daarvoor inspanning te leveren en actie te ondernemen.

Het komt neer op het maken van keuzes die jouw loopbaan een impuls geven, zelfs als ze soms moeilijk zijn. Het kan betekenen dat je nieuwe vaardigheden moet ontwikkelen, jezelf moet blijven ontwikkelen, anderen om feedback moet vragen, jezelf op de markt moet zetten of simpelweg stappen moet zetten om te doen wat je echt wilt doen.

Dus, voordat je de schuld geeft aan externe factoren voor jouw huidige situatie, kijk eens naar jezelf en vraag je af wat jij kunt doen om jouw loopbaan te verbeteren. Neem de verantwoordelijkheid en geef jouw loopbaan de brandstof en de aandacht die het verdient, zodat het jou kan teruggeven wat jij eruit wil halen.

Dit betekent niet dat je onrealistische doelen moet stellen of jezelf moet overbelasten. Het gaat erom dat je bewust keuzes maakt en actie onderneemt om jouw loopbaan in de richting te sturen die voor jou het meest waardevol en bevredigend is.

Als je op deze manier naar jouw loopbaan kijkt, zul je merken dat je meer controle hebt over jouw eigen succes en geluk. Het is niet alleen een kwestie van afwachten en klagen; het gaat om proactief zijn en de touwtjes in handen nemen.

Dus, laat de slachtofferrol los en vraag jezelf af:

  • “Wat kan ik doen voor mijn loopbaan?
  • Wat kan ik bijdragen aan mijn netwerk, collega’s, werkgever, bedrijf, partner en anderen?
  • Hoe kan ik waarde toevoegen aan mijn loopbaan, zodat ik eruit kan halen wat ik wil?”

Op deze manier zul je ontdekken dat jouw loopbaan veel meer potentieel heeft dan je ooit had gedacht, en dat jij de sleutel bent tot jouw eigen succes.

Met deze nieuwe mindset en een actieve benadering van jouw loopbaan, ben je klaar om het beste uit jezelf te halen en jouw doelen te bereiken. Stop met vragen wat jouw loopbaan voor jou kan doen en begin jezelf af te vragen wat jij kunt doen voor jouw loopbaan. Het resultaat zal je verbazen en je zult jouw loopbaan naar nieuwe hoogten tillen.

De uitnodiging voor jou staat open
Wat roept deze blog en podcast aflevering bij je op? Wat is jouw eerste ingeving hoe jij meer uit je loopbaan kan halen voor jezelf? Wat kan je daarvoor voor je loopbaan, voor jezelf betekenen?

1 van de opties is om een loopbaancoaching in te zetten voor jezelf en je loopbaan. Als dat hetgeen is waar je interesse in hebt, kan je vrijblijvend contact met mij opnemen om de eerste stap hierin te zetten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *