Bonusreeks over geld: ‘Daar is toch geen droog brood in te verdienen?’

daar is geen droog brood in te verdienen

Hé, welkom bij deze speciale start van de podcastreeks, een bonusreeks die ik twee keer per jaar doe. Iedere keer is het uiteraard een ander thema. Het is meestal rond de kerstvakantie, aan het einde van het jaar, dat ik een bonusreeks toevoeg met vijf afleveringen die elke werkdag gepubliceerd worden, van maandag tot en met vrijdag.

Deze week doe ik het ook, en het valt meestal rondom de zomervakantie. Vaak is het de week voordat ik zelf op vakantie ga. Dit keer nam ik het iets eerder op, omdat ik al een week eerder inspiratie kreeg en input vroeg aan mijn Instagram-volgers. Als jij nu luistert en je hebt input gegeven, wie weet is er een aflevering over gemaakt. Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt. Als je denkt: “Judith, ik wil dat eigenlijk wel wat vaker doen, input geven voor jouw podcast of vragen stellen”, dan is het makkelijkste om mij op Instagram te volgen. Je kunt gewoon “Keuzeflow” intypen of gewoon “Judith Knobbout” achter elkaar. Je kunt het allemaal vinden in de beschrijving van de aflevering.

 

Het thema is geld

Elke dag van deze bonusreeks doe ik een aparte aflevering, maar wel met een thema. Deze bonustrack gaat over een thema dat ik volgens mij nog bijna nooit in deze podcast heb besproken, in ieder geval niet zo expliciet, en dat is het thema geld. Je hebt natuurlijk al de titel gezien, en misschien lees je dit of luister je het later terug, en zie je dat elke dag daar iets over gaat. Ik wil het thema even kort introduceren en daarna ga ik het thema van deze aflevering heel graag met je induiken.

Het thema voor deze aflevering gaat vooral over de reacties van je omgeving op jouw financiële situatie, jouw keuzes voor jouw loopbaan, en wijzigingen die wel of niet hun raken. Mensen kunnen het spannend vinden en daar een reactie op kunnen hebben, vooral over het financiële stuk. Daar gaat deze aflevering over.

Hoe ben ik nu op dit thema gekomen?

Ik had laatst met mijn man een geldweekendje. We hadden verder niks gepland en het was al een beetje halverwege juli, dus we gingen de omzetbelasting doen voor het tweede kwartaal. Ik zit altijd halverwege het jaar even met mijn man samen om alle administratie, kosten, winst en omzet onder de loep te nemen, om te kijken waar we kunnen verbeteren en waar misschien onnodige kosten zitten. En toen dacht ik, ik weet wel een goed thema voor een podcastaflevering.

Ik wilde graag weer een podcastreeks maken rond de zomervakantie, maar ik had nog geen geschikt thema. Dus ik heb de inspiratie daarvoor gevraagd aan mijn Instagram-volgers. Zo ben ik deze bonusreeks gestart. Het thema is dus geld, met name de reacties van je omgeving op jouw financiële situatie en loopbaankeuzes.

Het kan zijn dat je deze blog nu leest en dat je zelf twijfels hebt over veranderingen die jij wilt maken in jouw loopbaan en wat andere mensen daarvan vinden. Ook als dat impact heeft op je financiële plaatje, en misschien speelt het ook in je relatie een rol. We gaan het daarover hebben.

Het is belangrijk om te beseffen dat reacties van anderen vaak meer zeggen over hun eigen geldmindset en overtuigingen, dan over jou en jouw keuzes. Als je te maken krijgt met reacties die niet helpend zijn, blijf dan bij jezelf en bij jouw eigen overtuigingen. Laat niet een opmerking jouw keuzes leiden, maar laat het even bezinken en kijk naar wat voor jou het beste voelt.

De opmerking van mijn vader ‘Daar is toch geen droog brood in te verdienen?’

Tijdens een familiebijeenkomst, toen ik net besloten had om een eigen bedrijf te starten in coaching, kreeg ik een reactie van mijn vader die nog steeds op mijn netvlies staat.

Toen ik mijn plan aan mijn ouders vertelde zei mijn vader destijds: “Judith, daar is geen droog brood in te verdienen. Wat ben jij van plan?” Zijn reactie raakte me diep en deed me twijfelen aan mijn keuze om mijn eigen coachingbedrijf te starten. Het was niet de ondersteunende reactie waar ik op hoopte, maar ik besefte dat het vooral voortkwam uit zijn eigen overtuigingen en angsten rondom geld en onzekerheid. Mijn vader waardeerde stabiliteit en zekerheid, en het idee van een onzekere financiële toekomst maakte hem bezorgd.

Dit is een situatie die velen kunnen herkennen wanneer ze grote veranderingen willen aanbrengen in hun loopbaan of financiële situatie. Het is normaal dat mensen in je omgeving reacties hebben, positief of negatief, omdat geld en carrièrekeuzes vaak emotioneel beladen onderwerpen zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw keuzes gebaseerd moeten zijn op jouw eigen visie en doelen, en niet op de goedkeuring van anderen.

Geld keuzes hebben ook effect op anderen

Het is bijzonder hoe financiële keuzes niet alleen je eigen leven beïnvloeden, maar ook de reacties van je omgeving op gang kunnen brengen. Als je bijvoorbeeld een carrièrestap wil maken, gaat overstappen naar ander werk, wellicht een promotie krijgt, of misschien zelfs je eigen onderneming wil beginnen. Je bent vol enthousiasme en had alles goed uitgezocht, maar bemerkt al snel dat je omgeving niet altijd even positief reageert….

Mensen reageren vaak primitief en vanuit hun eigen perspectief op andermans financiële situatie en loopbaankeuzes. Het lijkt wel alsof ze het persoonlijk opvatten en hun reacties heeft eigenlijk weinig met de ander te maken. Ze kunnen dingen zeggen als:

  • “Waarom zou je veranderen?
  • Je doet het toch goed zo?” of
  • “Vroeger deden we gewoon ons werk, daar moet je niet te moeilijk over doen.”

Die reacties kunnen je raken, kan je aan het twijfelen brengen over je keuze. Je kan je gaan afvragen of je wel goed bezig bent en of je wel zoveel moest veranderen. Misschien was wat je nu deed gewoon goed genoeg, zoals anderen suggereerden. Dat kan jij je dan gaan afvragen…

Maar besef dat deze reacties vooral iets zeggen over henzelf en hun eigen overtuigingen. Laat je keuzes niet laten leiden door de meningen van anderen, maar juist trouw blijven aan jouw eigen visie en verlangens.

Financiële gelijkwaardigheid

Daarnaast merkte ik dat mijn eigen kijk op geld en financiën ook een rol speelde in mijn besluitvorming. Vroeger had ik vaak het gevoel dat ik minderwaardig was als ik minder verdiende dan anderen in mijn omgeving. Telkens als mijn partner meer financieel bijdroeg dan ik, voelde ik me ongemakkelijk en onzeker. Het was alsof ik faalde in het verdienen van genoeg geld.

Maar gaandeweg begon ik in te zien dat geld niet de enige maatstaf voor succes is. Het gaat er niet om wie meer of minder verdient, maar om het volgen van mijn passie en het bereiken van persoonlijke groei. Dat inzicht kwam toen mijn partner en ik samenkwamen om mijn financiële situatie te bespreken. Hij wees me erop dat ik meer zou kunnen verdienen als ik me volledig zou richten op mijn eigen bedrijf en meer tijd zou besteden aan marketing en het aantrekken van klanten.

Die woorden raakten me diep. Ik besefte dat ik mijn eigen geluk en succes niet moest laten afhangen van wat anderen verdienen of denken. Ik had de kracht om mijn eigen financiële toekomst te bepalen en mijn passie te volgen. Dus nam ik de moedige beslissing om fulltime voor mijn eigen bedrijf te gaan werken. Het was een sprong in het diepe, maar ik wist dat het de juiste keuze was.

Andere reacties van de omgeving

Natuurlijk waren er nog steeds reacties van anderen die twijfelden aan mijn beslissing. Maar deze keer liet ik me er niet door van de wijs brengen. Ik begreep dat hun reacties vooral voortkwamen uit hun eigen overtuigingen en angsten, en dat ik daar niet de dupe van hoefde te worden. Ik stond achter mijn keuze en vertrouwde op mijn eigen kunnen.

Het was een periode van groei en ontwikkeling. Mijn eigen kijk op geld veranderde drastisch.

Geld werd niet langer gezien als een maatstaf voor mijn eigenwaarde, maar als een middel om mijn passie te volgen en mijn doelen te bereiken. Ik begon te geloven dat er meer mogelijk was dan ik ooit had gedacht.

En hoe gaat het nu?

Nu, jaren later, ben ik dankbaar voor de keuzes die ik heb gemaakt. Mijn bedrijf floreert en ik voel me gelukkiger dan ooit tevoren. Ik heb geleerd om trouw te blijven aan mezelf en mijn eigen pad te volgen, ongeacht wat anderen denken. Mijn financiële situatie is niet langer een bron van stress, maar een bron van mogelijkheden en vrijheid.

Ik wil anderen aanmoedigen om hun eigen kijk op geld en financiën te onderzoeken. Laat je niet beïnvloeden door de meningen van anderen, maar volg je eigen hart en verlangens. Geld is slechts een middel om je doelen te bereiken, het definieert niet wie je bent. Sta stevig in je schoenen en geloof in je eigen kracht. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt.

Conclusie: Heb begrip voor de reactie van de ander, maar neem het niet mee in je eigen loopbaankeuze

Het kan lastig zijn om de mening van anderen naast je neer te leggen, vooral als het mensen zijn waarvan je om geeft. Maar het is cruciaal om te onthouden dat ze niet in jouw schoenen staan en hun eigen perspectief hebben. Wat voor hen onzeker lijkt, kan voor jou de juiste weg zijn naar persoonlijke groei en vervulling.

Dus, als je te maken krijgt met negatieve reacties over jouw financiële keuzes, probeer dan kalm te blijven en begrip te tonen voor hun standpunt. Maar laat het niet jouw beslissingen bepalen. Vertrouw op je eigen intuïtie en geloof in jezelf. Vaak kunnen diegenen die aanvankelijk sceptisch waren, uiteindelijk verrast worden door jouw succes en doorzettingsvermogen. Dat geldt absoluut voor mijn vader, die is nu vol een fan. 

Omring jezelf ook met mensen die je wel steunen en begrijpen wat je wilt bereiken. Dit kunnen mentors, gelijkgestemde vrienden of online gemeenschappen zijn. Het delen van ervaringen en steun krijgen van anderen kan enorm waardevol zijn tijdens momenten van onzekerheid.

Financiële stabiliteit is belangrijk, maar het is niet de enige maatstaf voor geluk en succes. Soms moeten we risico’s nemen en ons pad volgen, zelfs als dat betekent dat het financieel uitdagend kan zijn. Het nastreven van onze passies en dromen kan uiteindelijk een veel bevredigender leven opleveren, zelfs als het niet direct zichtbaar is in je bankrekening.

Dus, als je momenteel voor belangrijke financiële beslissingen staat en je merkt dat de reacties van anderen je beïnvloeden, onthoud dan dat het jouw leven is en jouw toekomst. Luister naar advies, maar vertrouw op je eigen innerlijke kompas bij het maken van keuzes. Wees moedig, sta achter je beslissingen en ga voor wat jou gelukkig maakt.

En dat was de aflevering van vandaag. Ik hoop dat je er iets waardevols uit hebt gehaald. Morgen gaan we weer verder met een nieuw thema binnen het overkoepelende thema van geld. Als je vragen hebt of als je dit met mij wilt delen, dan vind ik dat altijd leuk. Je kunt me vinden op Instagram, gewoon onder “Keuzeflow” of “Judith Knobbout”. Morgen weer een nieuwe aflevering, en ik hoop dat je dan weer luistert en leest.

Tot dan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *