Een loopbaanvraag + antwoord; zowel vanuit de praktische als persoonlijke hoek

loopbaanvraag en antwoord

Hé, welkom weer bij een nieuwe aflevering en blog van de Loopbaan Podcast! Vandaag neem ik een spontane beslissing om deze opname meteen online te delen, want ik heb een boeiend verhaal om met jullie te delen.

Bonusreeks Loopbaan Podcast

Afgelopen zaterdag was de vorige aflevering, maar ik heb goed nieuws voor jullie! Deze zomer komt er een bonusreeks waar ik al druk mee bezig ben geweest. Elke werkdag van volgende week zal er een nieuwe aflevering uitkomen, dus vergeet niet te abonneren! Maar genoeg daarover, laten we het hebben over het waardevolle gesprek dat ik had met een van mijn klanten.

Loopbaanvraag: Mijn klant weet precies welk werk ze wil, maar kan er geen baan in vinden

Mijn klant waar ik vandaag mee belde, laten we haar Sylvia noemen, kwam oorspronkelijk uit mijn podcast en is nu vastberaden om haar loopbaan een nieuwe richting te geven door een opleiding te volgen. Het enige dat ze nog nodig heeft, is een werkervaringsplek bij een bedrijf. Maar na twee maanden intensief proberen, heeft ze nog steeds geen succes. Ik heb haar geholpen met haar strategie, maar toen ik haar LinkedIn-berichten bekeek, begreep ik waarom ze vastliep.

Strategie: LinkedIn

Sylvia is vastberaden om een werkervaringsplek te vinden voor de opleiding die ze wil volgen. Ze heeft veel bedrijven benaderd via LinkedIn, waar ze een berichtje stuurt met een verzoek om hulp bij het vinden van een werkervaringsplek. Helaas heeft ze weinig respons gekregen.

Ze merkt op dat veel mensen haar berichtjes niet eens lezen of dat ze wel de uitnodiging accepteren maar niet reageren. Ze begrijpt dat haar aanpak niet effectief is en ze begint zich radeloos te voelen. Vandaar haar belletje naar mij als loopbaancoach.

Waarom werkte haar strategie niet?

Sylvia was al 2 maanden flink bezig, maar zonder resultaat. Het voelde alsof ze op vele deuren aan het kloppen was, maar zonder dat er open gedaan werd. 
Ze vroeg mij om feedback op haar strategie en berichtjes die ze stuurde via het platform.

Ik heb haar mijn eerlijke feedback gegeven.
Haar berichtjes draaide vol om het vragen van een gunst aan een ander. Ze dook direct op haar doel af, vroeg wat ze wilde. Alleen draaide alles om haar en niet om de ander.

Wat mijn praktische advies was

Ik Sylvia dat het belangrijk is om van tevoren onderzoek te doen naar de persoon die je benadert. Kijk of ze actief zijn op LinkedIn, wat hen bezighoudt en waar ze interesses in hebben. Zoek raakvlakken en creëer een klik met de ander, zodat het niet lijkt alsof je een standaardberichtje stuurt naar iedereen. Laat zien dat je oprecht interesse hebt en dat je moeite hebt gedaan om iets over de ander te weten te komen. Het is essentieel om urgentie te creëren en de ander te laten zien waarom het de moeite waard is om op jouw berichtje te reageren.

Ik deelde ook een ervaring uit mijn eigen loopbaan waarin ik een sollicitatie kreeg van iemand die me op de snelweg had gezien en daardoor nieuwsgierig werd naar mijn werk. Ik waardeerde het dat die persoon de moeite had genomen om onderzoek te doen en contact met me op te nemen op een persoonlijke manier. Het maakte me enthousiast om op zijn berichtje te reageren.

Daarna besprak ik met haar het belang van geloven in jezelf en in wat je te bieden hebt. Dit schemerde namelijk aan alle kanten door in haar verhaal.Als je al in jezelf gelooft en ervan overtuigd bent dat je geschikt bent voor het werk dat je zoekt, straal je dat uit naar anderen. Als je daarentegen twijfelt aan je eigen kunnen en denkt dat het toch niets gaat worden, zal de ander dat ook oppikken en minder geneigd zijn om in jou te geloven.

Ik moedigde haar aan om te werken aan haar zelfvertrouwen en geloof in haar eigen kunnen, zodat ze met overtuiging haar boodschap kan overbrengen aan anderen.

Ik benadrukte dat het niet alleen om de praktische laag gaat, maar ook om het innerlijke werk dat nodig is om succesvol te zijn in haar zoektocht naar werk.

Daarnaast raadde ik haar aan om geen plan B te overwegen, zoals teruggaan naar haar oude werkplek waar ze diep ongelukkig van werd. In plaats daarvan stelde ik voor om tijdelijk ander werk te zoeken om de financiële druk te verlichten, maar tegelijkertijd vast te houden aan haar langetermijndoel. Zo kan ze zich volledig richten op het vinden van een baan die echt bij haar past en waar ze met plezier en voldoening aan de slag kan gaan.

Ik deelde een persoonlijke ervaring waarin ik destijds niet werd aangenomen omdat ik niet voldoende geloofde in mijn eigen potentieel. Pas later besefte ik dat ik meer vertrouwen in mezelf had moeten hebben en vol overtuiging had moeten staan voor wat ik te bieden had aan die werkgever.

Vervolgens ging ik met Sylvia in op hoe ze zichzelf presenteert aan anderen, zowel online als offline. Ik gaf haar tips over het belang van een professioneel LinkedIn-profiel en hoe ze haar vaardigheden en ervaring op een aantrekkelijke manier kan benadrukken. Het is essentieel om jezelf te profileren als iemand die waarde kan toevoegen aan een organisatie, iemand waar anderen graag mee willen samenwerken.

Ook offline moet ze zichzelf goed kunnen presenteren, bijvoorbeeld tijdens netwerkevenementen of formele sollicitatiegesprekken. Ik moedigde haar aan om te oefenen met vrienden of familie, zodat ze zelfverzekerd kan vertellen wie ze is, wat ze doet en waar ze naar op zoek is in een baan.

Tot slot, wees geduldig en geef niet op. Solliciteren en het vinden van de juiste werkplek kan tijd vragen. Het kan zijn dat je meerdere afwijzingen krijgt voordat je de juiste match vindt. Gebruik elke afwijzing als een leermoment en blijf geloven in jezelf en je doelen. Met de juiste mindset, strategie en doorzettingsvermogen zal Sylvia uiteindelijk haar gewenste werkervaringsplek vinden en haar carrièredoelen bereiken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *