Met gemak je kwaliteiten presenteren in een sollicitatiegesprek

 

 

 

 

 Deze blog en podcast is, net zoals die van gisteren, geïnspireerd door een loopbaangesprek met mijn klant van gisteren. Er waren namelijk twee dingen die ik graag met je wil delen. Dit is het tweede. Ik denk dat je er waarde uit kunt halen.

Ik neem je graag mee in een simpel voorbeeld, waardoor je gaat inzien dat dit alles zegt over hoe jij je kwaliteiten vanuit gemak kan presenteren in een sollicitatiegesprek

Over mijn ‘coachhond’ als voorbeeld
Het begon allemaal met een simpel voorbeeldje dat ik graag met je wil delen. Het gaat over iets wat op mijn achterbank zit – onze hond, Neva. Af en toe neem ik haar mee naar mijn afspraken. Vroeger zou ik dat een raar idee hebben gevonden, maar nu denk ik er anders over. Dus ik besloot mijn klanten te vragen of het oké was dat Neva erbij zou zijn. En wat bleek? Iedereen vond het hartstikke leuk! Hoewel ze niet persé hoefden mee te doen, vonden ze haar aanwezigheid bijzonder. Het bleek zelfs iets te betekenen, zowel voor mij als voor mijn klanten.

Vanuit ongemak
In het begin voelde ik me wat ongemakkelijk als ik Neva meenam naar mijn coachruimte in Utrecht. Ik verborg haar en probeerde haar onzichtbaar te maken. Als ik naar het toilet ging, begon ze soms te piepen of te blaffen, en dan probeerde ik dat snel op te lossen. Ik voelde me ongemakkelijk en verontschuldigde me tegenover mensen. Maar nu dacht ik: waarom eigenlijk? Dus ik besloot het gewoon te proberen en vroeg mijn klanten of het oké was. En tot mijn verbazing reageerden ze allemaal positief.

En nu is dat helemaal anders
Vandaag nam ik Neva weer mee, maar deze keer was het anders. Ik liep langs de receptie alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik nam haar mee in de lift, liep de lift uit en bracht haar naar de keuken om water voor haar te halen. Ik liet haar zelfs even loslopen, omdat ik wist dat ze dicht bij me zou blijven. Mensen die ik tegenkwam deden gewoon alsof er niets aan de hand was. Het was prachtig om te zien. Niemand maakte er een probleem van. Ik voelde me ontspannen en normaal, en anderen reageerden op dezelfde manier.

Koppeling met je kwaliteiten presenteren
Dit bracht me bij een gesprek met een klant die het lastig vond om tijdens sollicitatiegesprekken te praten over haar kwaliteiten. En dat bracht me tot het volgende inzicht: als je over je kwaliteiten praat, is het belangrijk om dat te doen met gemak, ontspanning en geloof. Als je je verontschuldigt, een verwarrend verhaal vertelt en ongemakkelijk overkomt, zal de persoon aan wie je het vertelt niet zomaar geloven dat je die kwaliteiten daadwerkelijk bezit.

Maar als je vol vertrouwen en ontspanning over je kwaliteiten praat, straal je geloofwaardigheid uit. Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is om trots te zijn op je kwaliteiten en deze met zelfvertrouwen te presenteren.

Tips om je kwaliteiten vanuit gemak over te brengen
Tijdens sollicitatiegesprekken is het cruciaal om je kwaliteiten op een overtuigende manier te communiceren. Hier zijn een paar tips om dit te doen:

 1. Wees zelfverzekerd
  Geloof in jezelf en in wat je te bieden hebt. Heb vertrouwen in je kwaliteiten en laat dit zien in je houding en woorden. Vermijd verontschuldigingen of onzekerheid.
 2. Bereid concrete voorbeelden voor
  Ondersteun je claims over je kwaliteiten met specifieke voorbeelden uit je ervaringen. Geef situaties waarin je deze kwaliteiten hebt toegepast en resultaten hebt behaald.
 3. Wees authentiek
  Wees eerlijk en oprecht over je kwaliteiten. Probeer niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen of te overdrijven. Wees gewoon jezelf en laat je natuurlijke persoonlijkheid doorschijnen.
 4. Focus op relevantie
  Selecteer de kwaliteiten die het meest relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Richt je op de kwaliteiten die waarde toevoegen aan het bedrijf en de positie.
 5. Oefen je presentatie
  Neem de tijd om je antwoorden voor te bereiden en te oefenen. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en je boodschap effectief over te brengen tijdens het gesprek.

Onthoud dat het normaal is om trots te zijn op je kwaliteiten en deze positief te presenteren. Door met zelfvertrouwen en ontspanning over je kwaliteiten te praten, vergroot je de kans dat de interviewer jouw potentieel en geschiktheid voor de functie erkent.

Dus, net zoals ik ervoor koos om mijn hond Neva mee te nemen naar mijn afspraken en mijn klanten te laten zien dat het normaal en acceptabel is, kun jij ervoor kiezen om jouw kwaliteiten op een vergelijkbare manier te presenteren. Wees trots, wees zelfverzekerd en maak het normaal om over jouw sterke punten te praten. Dit kan echt het verschil maken in sollicitatiegesprekken en je helpen om de beste versie van jezelf te laten zien.

Ik hoop dat deze inzichten je helpen bij je toekomstige sollicitatiegesprekken. Veel succes!

Wil je ook eens kennismaken met mij en mijn coachhond Neva 😉 En nog belangrijker, zit je met twijfels en vragen over je loopbaan? Lees dan alles over mijn 2 in 1 loopbaan- en coachingstraject. Je kan op die pagina direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen in Utrecht of Ede. 

Dan zien we je graag snel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *