Er voor jezelf zijn, zoals je er voor een ander zou zijn

In het leven zijn we vaak geneigd om voor anderen te zorgen, om vrienden en geliefden te ondersteunen en te helpen. We kunnen gemakkelijk de behoeften van anderen herkennen en weten wat ze moeten doen in moeilijke situaties. Maar als het op onszelf aankomt, is het soms moeilijk om te zien wat we nodig hebben. We raken verstrikt in onze eigen gedachten en excuses, waardoor het moeilijk wordt om helder te zien.

 


Hierover heb ik een podcast opgenomen en deze blog geschreven. 
Dit inzicht kwam recentelijk tot me tijdens een gesprek met een vriendin. Ze merkte op hoe ik vaak in staat ben om anderen te coachen en hen te helpen bij het vinden van oplossingen voor hun problemen. Maar als het gaat om mijn eigen situatie, zie ik vaak niet wat er nodig is. Het verschil zit hem in de ruis op de lijn – de verhalen, excuses en bullshit die we onszelf vertellen en die ons ervan weerhouden om duidelijk te zien wat we werkelijk nodig hebben.

Ik neem je mee in een kort voorbeeld
Onlangs had ik een moment van frustratie toen mijn hond iets had vernield. Ik was al in een goede stemming na het sporten, maar deze gebeurtenis bracht me uit balans. Toen mijn vriendin op bezoek kwam, kon ik mijn irritatie niet verbergen. Gelukkig kon ik mijn gevoelens delen en mijn vriendin bood een interessante observatie. Ze zei dat ik vaak duidelijkheid kan scheppen voor anderen, maar dat ik mezelf soms niet kan zien zoals ik een ander zie.

Dit inzicht resoneerde bij me. Ik realiseerde me dat wanneer we vastzitten in onze eigen gedachten, het moeilijk is om objectief naar onszelf te kijken. We worden belemmerd door onze eigen bullshit en excuses. Het trainen van mijn coachingsspieren heeft me geholpen om door de ruis heen te kijken bij anderen, maar nu wilde ik leren om hetzelfde te doen voor mezelf.

De juiste vragen aan mezelf stellen
Ik begon mezelf af te vragen: Wat is de waarheid achter mijn gedachten? Wat heb ik werkelijk nodig om verder te komen en mijn doelen te bereiken? Het is belangrijk om voorbij het gezeik in je hoofd te kijken en de waarheid te zien die daarachter ligt. Dit vergt soms wat introspectie en vertrouwen op je intuïtie.

Ik merkte op dat wanneer ik met anderen praat en hen spiegel, ze vaak even pauzeren om te reflecteren op wat ik zeg. Dit betekent dat mijn woorden een snaar raken, en ze beginnen na te denken over de mogelijke waarheid erachter. Dit proces leidt hen naar de bron van hun problemen en helpt hen verder te gaan.

Doe voor jezelf, wat je ook bij een ander zou doen
Het is belangrijk om dezelfde benadering bij jezelf toe te passen. Neem de tijd om echt naar jezelf te luisteren en te ontdekken wat je nodig hebt. Soms kan het nodig zijn om externe hulp in te schakelen, zoals een (loopbaan)coach of therapeut, om je te begeleiden bij dit proces.

Maar uiteindelijk ben jij degene die de antwoorden in je draagt. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en je eigen behoeften serieus te nemen. Dit kan betekenen dat je jezelf de ruimte geeft om te rusten en te herstellen wanneer je moe bent, of dat je jezelf toestaat om grenzen te stellen en nee te zeggen wanneer dat nodig is.

Wie is belangrijker?
Een ander aspect van voor jezelf zorgen is het realiseren dat jij de belangrijkste persoon in je eigen leven bent. Dit betekent niet dat je egoïstisch moet zijn of anderen moet negeren, maar eerder dat je jezelf op de eerste plaats moet zetten als het gaat om je eigen welzijn en geluk. Door goed voor jezelf te zorgen, ben je beter in staat om er ook voor anderen te zijn.

Voor jezelf zorgen betekent ook dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en keuzes. Het is gemakkelijk om de schuld bij anderen te leggen of om externe omstandigheden de schuld te geven van je ongeluk. Maar uiteindelijk ben jij degene die de macht heeft om je leven vorm te geven en veranderingen aan te brengen. Neem de regie over je eigen leven en neem stappen in de richting van je doelen en dromen.

Tot slot is het belangrijk om mild te zijn voor jezelf. We zijn vaak strenger voor onszelf dan voor anderen. We leggen de lat hoog en verwachten perfectie. Maar niemand is perfect, en het is belangrijk om jezelf te vergeven voor fouten en tekortkomingen. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf, net zoals je dat zou zijn met een goede vriend.

Dus, neem de tijd om inzicht te krijgen in je eigen behoeften en verlangens. Realiseer je dat jij de sleutel bent tot je eigen welzijn. Zorg goed voor jezelf, neem verantwoordelijkheid voor je leven en wees mild voor jezelf. Alleen door voor jezelf te zorgen, kun je echt groeien en bloeien in alle aspecten van je leven.

Onthoud: jij bent de hoofdpersoon van je eigen verhaal, dus zorg ervoor dat het een verhaal is waarin je jezelf koestert, liefhebt en respecteert.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *