Die verrekte hoge lat van jou, zo tackel je die

Vaak leggen we een hoge lat voor onszelf, stellen we strenge eisen en veroordelen we onszelf wanneer we niet aan die verwachtingen voldoen. Maar wat als we een stap terug zetten en onszelf de ruimte geven om te zijn wie we zijn? Laten we samen ontdekken hoe het loslaten van deze zelfopgelegde druk kan leiden tot meer rust en de dingen durven doen zonder die strenge stem in je.

Graag neem ik je mee in een sessie met mijn klant vandaag. Een onderdeel van het loopbaantraject is dat ze de ideale functieomschrijving opstelt voor zichzelf. Hoe dit proces voor haar ging, deel ik graag met je. Want je raadt het vast al: haar hoge lat zat haar flink in de weg.

De ideale functieomschrijving
In de podcast neem ik je mee in de sessie met mijn klant die tijdens het schrijven van een ideale functieomschrijving geconfronteerd wordt met haar innerlijke criticus. Hoewel ze enthousiast is over het proces, merkt ze dat er een stemmetje in haar hoofd zit dat de lat te hoog legt en haar veroordeelt over wat ze opschrijft. Deze situatie is herkenbaar voor velen van ons, omdat we vaak streng zijn voor onszelf en onszelf opleggen aan onrealistische standaarden.

Bewust zijn van je hoge lat
Gelukkig is mijn klant zich bewust van deze innerlijke criticus en erkent ze de destructieve aard ervan. Bewust zijn van je gedachten is de eerste stap naar verandering en persoonlijke groei. Door zich bewust te worden van haar negatieve gedachten en de hoge lat die ze voor zichzelf legt, opent ze de deur naar begrip voor zichzelf hebben, snappen waar deze gedachten vandaan komen en ze tackelen. 

De vicieuze cirkel van zelfsabotage
De podcast illustreert hoe zelfsabotage ons kan belemmeren in ons persoonlijke en professionele leven. Mijn loopbaanklant merkt op dat ze niet alleen vastliep in het schrijfproces, maar ook oordeelde over zichzelf en haar eigen oordeel. Ze legde de lat zo hoog dat zelfs kleine tekortkomingen haar lieten geloven dat ze had gefaald. Deze vicieuze cirkel van zelfsabotage kan ons gevangen houden en voorkomen dat we onze volledige potentieel bereiken.

Wat is zelfsabotage?
In het leven streven we vaak naar succes, persoonlijke groei en het bereiken van onze doelen. We willen gezonde relaties, succesvolle carrières en een gelukkig leven leiden. Echter, soms kunnen we onbewust ons eigen succes in de weg staan. Dit fenomeen staat bekend als zelfsabotage, waarbij we onbewust gedrag vertonen dat onze eigen vooruitgang belemmert. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op verschillende manieren van zelfsabotage en hoe we deze negatieve patronen kunnen doorbreken.

  1. Negatief zelfbeeld en zelfkritiek
    Een veelvoorkomende vorm van zelfsabotage is het hebben van een negatief zelfbeeld en voortdurende zelfkritiek. Wanneer we onszelf voortdurend bekritiseren en onze prestaties minimaliseren, ondermijnen we ons zelfvertrouwen en vermogen om succesvol te zijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van onze innerlijke dialoog en negatieve gedachten om te zetten in positieve en ondersteunende overtuigingen.

  2. Uitstellen en vermijden
    Uitstelgedrag is een veelvoorkomende vorm van zelfsabotage. We stellen taken uit die belangrijk zijn voor onze doelen en prioriteiten. Het uitstellen van taken kan voortkomen uit angst voor falen, perfectionisme of een gebrek aan motivatie. Om zelfsabotage te voorkomen, is het essentieel om proactief te zijn, realistische doelen te stellen en prioriteiten te stellen.

  3. Comfortzone blijven
    Binnen onze comfortzone blijven kan ook leiden tot zelfsabotage. Hoewel het comfortabel en veilig voelt om in ons bekende terrein te blijven, kan dit ons beperken in onze groei en ontwikkeling. Om succes te behalen, moeten we bereid zijn om risico’s te nemen en buiten onze comfortzone te treden. Het is belangrijk om onszelf uit te dagen en nieuwe ervaringen aan te gaan.

  4. Zelfbescherming
    Soms saboteren we ons succes omdat we diep van binnen geloven dat we het niet verdienen. Dit kan voortkomen uit een laag zelfbeeld of een gevoel van onwaardigheid. We kunnen onszelf straffen door het vermijden van kansen, het saboteren van relaties of het negeren van onze eigen behoeften. Het is cruciaal om aan onze eigenwaarde te werken en onszelf toestemming te geven om succes en geluk te ervaren.

  5. Perfectionisme
    Het streven naar perfectie kan ook leiden tot zelfsabotage. Wanneer we te hoge eisen aan onszelf stellen en streven naar perfectie in alles wat we doen, leggen we onszelf onder onnodige druk en creëren we angst om te falen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en onszelf te accepteren, inclusief onze fouten en tekortkomingen.

Hoe kunnen we zelfsabotage doorbreken?

  1. Zelfbewustzijn
    Het herkennen van zelfsaboterende patronen is de eerste stap naar verandering. Door bewust te worden van onze gedachten, gedragingen en overtuigingen, kunnen we beginnen met het identificeren van zelfsabotage.

  2. Onderzoek de oorzaken
    Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van zelfsabotage te onderzoeken. Dit kan variëren van diepgewortelde overtuigingen tot angstgevoelens. Coaching, zelfreflectie en het delen van ervaringen met anderen kunnen behulpzaam zijn bij het begrijpen van de bronnen van zelfsabotage.

  3. Verander je innerlijke dialoog
    Vervang negatieve gedachten en zelfkritiek door positieve en ondersteunende overtuigingen. Werk aan het versterken van je zelfvertrouwen en zelfwaardering.

  4. Stel realistische doelen
    Stel haalbare doelen die aansluiten bij je capaciteiten en waarden. Maak een actieplan en neem kleine stappen om vooruitgang te boeken.

  5. Zoek ondersteuning
    Praat met vertrouwde vrienden, familieleden of (loopbaan)coaches die je kunnen ondersteunen bij het doorbreken van zelfsabotage. Soms is het delen van je ervaringen en het ontvangen van advies van anderen zeer waardevol.

  6. Oefen zelfzorg
    Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Geef jezelf de tijd en ruimte om te ontspannen, te herstellen en je energie op te laden. Zelfzorg speelt een essentiële rol bij het voorkomen van zelfsabotage.

Hoe ging het verder in de loopbaansessie met mijn klant?
Mijn klant is door het loopbaantraject enorm bewust geworden van hoe zij zichzelf in de weg zit naar die ideale baan die bij haar kwaliteiten past. Ze is zo gewend om negatief naar zichzelf te kijken en over zichzelf te denken. Er vanuit te gaan dat het toch niet mogelijk is voor haar, of anders de lat zo hoog te leggen, dat het onmogelijk is om deze te halen.

Ze kwam door het loopbaangesprek erachter dat ze vooral alles zelf wil fixen. Alles waar ze tegenaan loopt, daar moet ze zelf een oplossing voor vinden. Het moet wel heel bont worden om bij een ander aan te kloppen. Dit gedrag is een reflex voor haar, een moetje. Controle pakken en vooral niet aangeven wat ze zelf graag zou willen. Geen hulp durven ontvangen.

Door de sessies zijn we tot de kern hiervan gekomen en kijkt ze nu heel anders naar haar hoge lat. Ze weet nu hoe ze hiermee om kan en wil gaan. Na de tranen kwam de opluchting en zag ze het helemaal zitten om dit te gaan toepassen.

Dus gelijk weer verder aan de slag met het durven brainstormen over haar ideale baan met een goed gevoel!

Vraag aan jou
Staat voor jou ook die hoge lat in de weg om te gaan voor wat je graag wil? Ontdekken welke baan bij jou past? Durven gaan voor wat je eigenlijk al weet dat je wil? Je niet laten afleiden door die kritische stem in je hoofd?

I’m your girl! Ik weet precies hoe dat is en als ervaringsdeskundige weet ik ook hoe je deze kan tackelen. Als eerste stap kan ik je hierbij gratis helpen door de  ‘Is dit het nou’ check-gesprek aan te vragen. Die kan je gelijk in mijn agenda inplannen via deze link. Of je stelt mij een vraag via DM op Instagram.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *