De cruciale stap die je vaak vergeet bij een spannende move in je loopbaan

In deze podcast aflevering en blog wil ik het belang van een cruciale stap benadrukken bij het nemen van een nieuwe move in je loopbaan.

Vaak grijpen we automatisch naar bekende patronen en externe adviezen, maar het is cruciaal om eerst bij jezelf na te gaan wat jij echt wilt en wat bij jou past. In deze blogpost bespreken we waarom zelfreflectie zo belangrijk is en hoe het je kan helpen om succesvolle veranderingen in je loopbaan te realiseren.

Waarom zelfreflectie?
Veel mensen hebben de neiging om bij het nemen van nieuwe stappen in hun loopbaan te kijken naar de buitenwereld voor begeleiding en advies. Ze analyseren de situatie, vragen anderen om hun mening en proberen te achterhalen wat de verwachtingen zijn.

Hoewel het raadplegen van anderen waardevol kan zijn, is het essentieel om eerst bij jezelf na te gaan wat jij echt wilt en wat voor jou belangrijk is. Zelfreflectie stelt je in staat om je eigen behoeften, waarden en verlangens te begrijpen, en om een helder beeld te krijgen van wat je wilt bereiken in je loopbaan.

Stap 1: Stel jezelf de juiste vraag
De eerste stap in het proces van zelfreflectie is het stellen van de juiste vraag aan jezelf. Vraag je af: “Wat zou ik doen als ik zeker wist dat het zou lukken?”

Deze vraag helpt je om je angsten en twijfels opzij te zetten en je te richten op wat je werkelijk wilt. Denk na over je diepste verlangens en durf groots te dromen. Het is belangrijk om te erkennen dat falen een natuurlijk onderdeel is van groeien en leren. Door jezelf deze vraag te stellen, geef je jezelf toestemming om te verkennen en te experimenteren zonder belemmerende gedachten.

Stap 2: Luister naar je innerlijke stem
Zelfreflectie draait om het verbinden met je innerlijke stem en luisteren naar je intuïtie. Neem de tijd om stil te zijn en te mediteren, schrijf in een dagboek of praat met een vertrouwde vriend of mentor. Probeer je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en verlangens. Wat zijn de dingen die je echt energie geven en waar je gepassioneerd over bent? Wat zijn je sterke punten en vaardigheden? Door jezelf deze vragen te stellen en naar je innerlijke stem te luisteren, kun je belangrijke inzichten verkrijgen over wat jouw volgende loopbaanstap zou moeten zijn.

Stap 3: Vertrouw op jezelf en maak keuzes
Na het uitvoeren van zelfreflectie en het verkrijgen van inzichten, is het tijd om vertrouwen te hebben in jezelf en keuzes te maken die jouw eigen pad volgen. Neem de regie in eigen handen en laat je niet alleen leiden door wat anderen denken dat goed voor je is.

Vertrouw op je intuïtie en geloof in je capaciteiten. Soms kan het maken van een gedurfde keuze buiten je comfortzone liggen, maar wees niet bang om risico’s te nemen. Geloof in jezelf en weet dat je kunt groeien en succesvol kunt zijn, ongeacht de uitkomst van je keuzes.

Stap 4: Ga aan de slag en leer van ervaringen Zelfreflectie is niet een eenmalige activiteit, maar een continu proces. Zodra je keuzes hebt gemaakt en nieuwe stappen hebt gezet in je loopbaan, is het belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en te leren van de uitkomsten. Blijf jezelf vragen stellen, evalueer regelmatig je doelen en waar je naartoe wilt, en pas indien nodig je koers aan.

Loopbaanverandering is een reis, en zelfreflectie is je kompas dat je op het juiste pad houdt.

Conclusie
Het nemen van nieuwe stappen in je loopbaan kan een uitdagend en spannend proces zijn. Om succesvolle veranderingen te realiseren, is het essentieel om zelfreflectie toe te passen en eerst bij jezelf na te gaan wat je echt wilt.

Door jezelf de juiste vragen te stellen, te luisteren naar je innerlijke stem, vertrouwen te hebben in jezelf en bewust keuzes te maken die bij jou passen, zul je een sterke basis leggen voor een vervullende loopbaan. Dus, de volgende keer dat je voor een nieuwe uitdaging staat, begin bij jezelf en maak van zelfreflectie een integraal onderdeel van je eigen loopbaantraject.

Of… vind je het Te spannend? Merk je dat je zelf in rondjes gaan? Kom je niet verder?
Stel dan je vraag via een DM op Instagram aan mij als ervaren loopbaancoach.

Wil je meer? Vraag dan een gratis check gesprek aan, waar ik een half uur diep dive in jou en je loopbaan. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *