Bonusreeks over geld: Financieel kijkje achter de schermen (na het maken van een spannende, maar broodnodige keuze)

werkplezier en vrijheid

Welkom bij de derde aflevering van deze podcast bonusreeks!

Vandaag duiken we in een onderwerp dat me na aan het hart ligt: het nemen van belangrijke loopbaanbeslissingen met zowel financiële gevolgen als persoonlijke groeimogelijkheden.

In deze blogpost gaan we dieper in op mijn eigen reis, de keuzes die ik heb gemaakt en de impact die ze hebben gehad op mijn carrière en financiën. Lees mee terwijl we de kronkels van mijn loopbaan verkennen en hoe ik mijn weg vond naar waar ik nu sta.

 

Het Begin van Mijn Ondernemersavontuur

Het begon allemaal zo’n twaalf jaar geleden, toen ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel en begon met het aanbieden van studiekeuzebegeleiding. 23 jaar was ik.

Dit was mijn eerste stap als ondernemer, en ik voelde me enthousiast over de mogelijkheden die voor me lagen. Als pas afgestudeerde voelde ik de drang om iets te betekenen voor anderen en hen te helpen bij het maken van belangrijke levenskeuzes.

Het opzetten van mijn eigen bedrijf gaf me een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Ik kon mijn eigen koers bepalen en mijn passie volgen voor het begeleiden van mensen bij het ontdekken van hun ware potentieel. Natuurlijk waren er uitdagingen en onzekerheden, maar mijn vastberadenheid en toewijding hielpen me om obstakels te overwinnen.

Van Studiekeuzebegeleiding naar Loopbaanbegeleiding

Na verloop van tijd ontwikkelde mijn bedrijf zich verder, en ik begon naast studiekeuzebegeleiding ook loopbaanbegeleidingstrajecten aan te bieden. Ik merkte dat veel van mijn klanten worstelden met hun carrièrekeuzes en vaak niet wisten welke richting ze op wilden gaan. Dit bracht me ertoe om mijn diensten uit te breiden en me te specialiseren in loopbaanbegeleiding.

Deze stap opende nieuwe deuren en gaf me de kans om te groeien als professional. Ik volgde opleidingen en workshops om mijn kennis en vaardigheden te vergroten, en ik merkte dat mijn passie voor loopbaanontwikkeling alleen maar groeide. Het gevoel van voldoening dat ik kreeg wanneer ik anderen hielp bij het vinden van hun droombaan was onbetaalbaar.

Een Financieel Besluit met Grote Impact

In 2017  stond ik voor een cruciale beslissing die een enorme impact zou hebben op mijn bedrijf en financiën. Tot dat punt had ik een bedrijf waarin ik studiekeuzebegeleiding, loopbaanbegeleiding en reintegratiebegeleiding aanbood. Daarnaast had ik meerdere freelance coaches voor me werken.

Ik kwam op een punt in mijn ondernemerschap dat dit niet meer voor mij werkte. Het was te veel voor mij. Ik combineerde mijn bedrijf daarnaast nog met een deeltijd functie. Dit werkte niet. Lang verhaal kort: ik kwam in een burn out.

Tijdens een vakantie heb ik de knoop doorgehakt: dit gaat zo niet langer. In overleg met mijn man heb ik besloten fulltime voor mijn ondernemerschap te gaan en te stoppen met mijn parttime loondienst aan. 

Het nemen van deze beslissing was een uitdaging op zich. Ik voelde de druk om de juiste keuze te maken, wetende dat het de toekomst van mijn bedrijf kon bepalen. Na grondig onderzoek, overleg met collega-ondernemers en het evalueren van mijn eigen doelen, besloot ik de sprong te wagen en te investeren in de groei van mijn bedrijf.

Groeien als Ondernemer

In de loop der jaren groeide mijn bedrijf gestaag. Ik investeerde in een businesstraject en mijn investering begon vruchten af te werpen. Ik ontwikkelde specifieke coachingstrajecten voor mijn ideale klanten, die mij ook steeds meer vonden.

Als ondernemer leerde ik waardevolle lessen over doorzettingsvermogen, veerkracht en het belang van aanpassingsvermogen in een steeds veranderende markt. Het was niet altijd gemakkelijk, maar ik voelde me geïnspireerd door de vooruitgang die ik boekte en de positieve feedback die ik van mijn klanten ontving.

Een Nieuw Pad: KeuzeFlow

Tijdens mijn reis ontstond het idee voor KeuzeFlow, een apart bedrijf dat zich volledig richtte op loopbaanbegeleiding. Dit stelde me in staat om me volledig te concentreren op dit specifieke vakgebied en mijn diensten verder te verbeteren. Het was een spannende stap, maar ik geloofde dat het me de kans zou geven om nog meer waarde te bieden aan mijn klanten en mijn expertise te verdiepen.

Keuze Flow groeide snel en kreeg al snel erkenning in de branche. Ik voelde me dankbaar voor de mogelijkheid om anderen te begeleiden bij het maken van belangrijke carrièrekeuzes en hen te helpen hun professionele doelen te bereiken. Het was een bevestiging dat ik op het juiste pad was en dat mijn harde werk werd beloond.

Een Hybride Loopbaantraject: Een 2 in-1 Coachingservaring

Met toewijding heb ik begin 2023 een hybride loopbaantraject ontwikkelt dat gericht is op het ontdekken van jouw persoonlijke wensen, verlangens, talenten en leren omgaan met de obstakels die je daarin ervaart. Dit traject combineert elementen van coaching en counseling om een uitgebreide en effectieve begeleidingservaring te bieden.

Het traject is ontworpen om klanten te helpen hun passies en talenten te ontdekken en ze om te zetten in concrete carrièredoelen. Het succes van dit hybride loopbaantraject geeft mij veel voldoening en plezier, wetende dat ik een positieve impact had op het leven van mijn klanten. Velen van hen slaagden erin hun droombaan te vinden en begonnen met hernieuwde energie aan hun carrière te werken.

Spannende, maar nodige keuzes maken met financiële impact

Begin dit jaar, naast het ontwikkelen van het speciale 2 in 1 loopbaan- en coachingstraject, heb ik een groot besluit genomen voor mijn business. Ik stopte volledig met studiekeuzebegeleiding. Deze doelgroep en soort coaching gaf mij al een tijd minder voldoening. Een dag werk zonder loopbaancoaching ervaarde ik enorm anders dan wanneer ik die wel had. Dat was een duidelijk signaal.

Gezien het een lastige keuze voor mij was: stoppen met iets dat erg succesvol is en ik al ruim 11 jaar doe, stelde ik het besluit nog even uit. Totdat het voor mij overduidelijk werd.

Stoppen met iets dat 3/4 van je omzet behelst was voor mij nodig, maar wel met samengeknepen billen. Op moment van schrijven zijn we 7 maanden verder en ben ik nog steeds erg blij en trots met dit besluit.

Financiële gevolgen van besluit

Alleen op financieel gebied betekent dit veel. 2023 is een investeringsjaar. Ook gezien ik weer een businesstraject ben aangegaan voor KeuzeFlow.

Deze keer maak ik een moedig besluit vanuit mezelf en niet omdat het niet meer anders kon zoals in 2017 met mijn burn-out. Ik heb er een punt achter gezet, wetende dat ik op korte termijn daar wel de financiële gevolgen van moest dragen.

Ik heb het volste vertrouwen dat ik met puur en alleen loopbaancoaching hetzelfde kan creëren als eerst, maar dan new and improved: volle bak gaan voor waar ik zingeving en plezier van krijgt, om te creëren dat mijn klanten dat ook gaan ervaren. 

De Kracht van Doorzettingsvermogen en Passie

Op mijn reis naar succes en financiële impact waren er zeker uitdagingen en tegenslagen. Maar ik leerde dat doorzettingsvermogen en passie mijn belangrijkste drijfveren waren om door te gaan, zelfs als het moeilijk werd. Ik realiseerde me dat het normaal is om af en toe te struikelen, maar het belangrijkste is om weer op te staan en door te gaan, met nog meer vastberadenheid dan daarvoor.

Het was de liefde voor mijn werk en de voldoening die ik haalde uit het helpen van anderen die me voortdreef. Ik zag mijn klanten floreren en hun doelen bereiken, en dat was de grootste beloning die ik me kon wensen.

Conclusie

Mijn reis door de wereld van loopbaanbegeleiding en ondernemerschap heeft me geleerd dat het nemen van belangrijke carrièrebeslissingen zowel persoonlijke groei als financiële impact met zich mee kan brengen. Door moedig te zijn en te investeren in mezelf, kon ik mijn dromen verwezenlijken en een vervullend en succesvol leven leiden.

Elke keuze die ik heb gemaakt, heeft me dichter bij mijn doelen gebracht. Mijn passie heeft me geleid naar waar ik nu sta, en ik kijk uit naar een toekomst vol mogelijkheden en succes. Ik moedig je aan om je hart te volgen en te investeren in je eigen groei, want je weet nooit welke prachtige avonturen op je wachten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *