Bonusreeks over geld: De hoogte van jouw salaris hangt hier vanaf

salaris werk

In deze aflevering en blog van de Loopbaanpodcast duiken we dieper in het thema geld en bekijken we hoe jouw financiële blauwdruk van invloed heeft op je huidige salaris. Veel mensen die in loondienst werken, maar ook ondernemers, staan vaak niet stil bij de onbewuste overtuigingen en gewoonten die ze hebben over geld, die zijn gevormd door hun opvoeding en omgeving. In deze blog verkennen we hoe jouw vroegere ervaringen met geld een rol spelen in je huidige financiële situatie en hoe je bewuster met geld kunt omgaan om een gewenste salarisverhoging te realiseren.

 

Het ontstaan van je financiële blauwdruk

De blauwdruk van hoe jij met geld omgaat, wordt grotendeels gevormd door je opvoeding en de mensen om je heen. Van jongs af aan pikken we onbewust allerlei informatie op over hoe onze ouders, familie en directe omgeving met geld omgaan. Dit kan variëren van bewust met geld omgaan en spaarzaam zijn tot juist nonchalant en onbezorgd omgaan met geld. Deze patronen kunnen zich onbewust in ons vastzetten en bepalen later de manier waarop we ons eigen salaris waarderen.

Hoe je huidige salaris wordt beïnvloed door je financiële blauwdruk

Onze financiële blauwdruk heeft grote invloed op het salaris dat we momenteel ontvangen. Als we zijn opgegroeid in een omgeving waar geld gemakkelijk werd uitgegeven en er weinig aandacht was voor spaarzaamheid, kan het zijn dat we onbewust verwachten dat we een bepaald salaris ‘verdienen’ zonder er veel voor te hoeven doen. Aan de andere kant kunnen mensen die zijn opgevoed met zuinigheid en zorgvuldigheid rondom geld juist moeite hebben met geld uitgeven en mogelijk een lager salaris accepteren dan ze eigenlijk waard zijn.

Bewust worden en veranderen van je financiële blauwdruk

Om een gewenste salarisverhoging te realiseren, is het van essentieel belang om bewust te worden van je financiële blauwdruk en te onderzoeken welke overtuigingen en gewoonten je belemmeren om meer te verdienen. Dit bewustwordingsproces kan vragen om eerlijk naar jezelf te kijken en oude patronen los te laten.

Belangrijke vragen om jezelf te stellen zijn:

  1. Wat waren mijn ervaringen met geld in mijn jeugd en hoe beïnvloeden ze mijn huidige gedrag rondom geld?
  2. Welke overtuigingen heb ik over geld en verdien ik wat ik waard ben?
  3. Hoe ga ik momenteel om met geld en hoe zou ik hierin verandering willen brengen?
  4. Welke financiële doelen wil ik bereiken en welke acties kan ik ondernemen om deze doelen te realiseren?

Het belang van een positieve geldmindset

Het veranderen van je financiële blauwdruk begint met het cultiveren van een positieve geldmindset. Het gaat erom dat je jezelf waardeert en gelooft dat je het waard bent om meer te verdienen. Dit betekent niet dat je roekeloos met geld moet omgaan, maar dat je bewuste keuzes maakt en jezelf toestaat om te groeien en je inkomen te vergroten.

Conclusie

Je financiële blauwdruk heeft een aanzienlijke invloed op je huidige salaris en je relatie met geld. Door bewust te worden van je financiële patronen en overtuigingen, kun je werken aan een positievere geldmindset en een gezondere financiële relatie opbouwen. Het realiseren van een gewenste salarisverhoging begint bij het inzicht in je eigen waarde en het nemen van verantwoordelijkheid voor je financiële toekomst. Het is een reis van groei en zelfontwikkeling, maar de beloning is de vrijheid en rust die je ervaart wanneer je financiële keuzes in lijn zijn met jouw waarden en doelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *