Vind jij steeds een reden om niet die loopbaanstap te zetten? Wat zal er veranderen als je daar naar blijft luisteren?

Iedereen heeft wel eens dat gevoel gehad. Dat gevoel van twijfel, angst en onzekerheid als het gaat om het maken van belangrijke beslissingen, vooral op het gebied van carrière. Vaak verbergen we deze gevoelens achter excuses om de pijnlijke realiteit van onze angsten niet onder ogen te hoeven zien.

Vandaar deze blog en podcast erover.

Een verrassende ontmoeting in Utrecht

Op mijn laatste werkdag bij mijn vorige coachlocatie in Utrecht sprak ik Lisa weer, de receptioniste. We hadden eerder al interessante gesprekken gevoerd en dit keer ging ons gesprek dieper dan ooit.

De situatie van Lisa

Lisa had al eerder haar ontevredenheid over haar baan geuit. Toen ze er begon, was het leuk en bruisend, vooral vanwege de vele ondernemers die er kwamen. Maar na corona veranderde alles. Ze miste de voldoening die ze eerder uit haar werk haalde. Ze had diverse redenen om niet van baan te veranderen: eerst een verhuizing, vervolgens een voetoperatie en binnenkort een tweede operatie.

Uitstellen en smoesjes

Iedere keer vond Lisa een nieuwe reden om haar carrièreswitch uit te stellen. Ik confronteerde haar met de vraag: “Wat wordt je volgende smoesje?” Het werd duidelijk dat uitstel vaak voortkomt uit angst voor verandering.

De spiraal van uitstel

Door steeds nieuwe redenen te vinden om niet te veranderen, kom je vast te zitten in een spiraal van uitstel. Je raakt gewend aan het gevoel van ontevredenheid, en het wordt steeds moeilijker om actie te ondernemen.

Reflectie en actie

Ik hield Lisa een spiegel voor en vroeg haar of ze zich realiseerde wat ze zichzelf aandeed. Door steeds uit te stellen, belemmerde ze zichzelf en verspilde ze haar talenten.

Het Perfecte Plaatje

Velen van ons hebben een ideaalbeeld in ons hoofd over hoe dingen zouden moeten zijn. Dit beeld kan zo krachtig zijn dat de angst om het te verliezen ons verhindert stappen te zetten. Maar wat als de realiteit niet overeenkomt met onze verwachtingen?

Het Uitstelgedrag

Sommigen stellen hun dromen uit met het idee dat de timing gewoon niet goed is. Of het nu gaat om een eigen bedrijf starten of van baan veranderen, er lijkt altijd een “perfect” moment in de toekomst te zijn. Maar is dat echt zo? Of is het gewoon een manier om de confrontatie met onze angsten uit te stellen?

Het Stemmetje in Ons Hoofd

Dat interne stemmetje dat altijd redenen lijkt te vinden waarom iets een slecht idee is. Of het nu gaat om onbekendheid, angst voor falen, of de behoefte aan zekerheid, dit stemmetje houdt ons vaak gevangen in onze comfortzone.

Informatie Zoeken

In plaats van te bevriezen in angst, kunnen we actief op zoek gaan naar informatie. Door gesprekken te voeren, ervaringen te delen of zelfs te schaduwen in een nieuwe rol, kunnen we het onbekende bekend maken.

Liefdevolle Schop onder Je Kont

Soms hebben we gewoon een duwtje in de rug nodig. Het is essentieel om onszelf te motiveren, te confronteren met onze angsten, en de nodige stappen te zetten om vooruitgang te boeken in onze carrière.

Spijt van de Gemiste Kansen

De meesten van ons hebben geen spijt van de dingen die we hebben gedaan, maar wel van de kansen die we hebben gemist uit angst. Het is belangrijk te erkennen dat smoesjes vaak verkapte angsten zijn.

Conclusie
Het is menselijk om bang te zijn en excuses te vinden. Maar om echt te groeien en te bloeien in onze carrière en in het leven, is het essentieel om deze smoesjes te herkennen en actief stappen te zetten om onze angsten te overwinnen.

Dus? Ook toe aan het onderzoeken of het echte redenen zijn of smoesjes om geen stappen te zetten in je loopbaan?

Dan ben je hier op het goede adres. Samen gaan we aan de slag om echte, duurzame verandering aan te brengen in je loopbaan, een verandering waar jij naar verlangt, alleen nog niet weet wat het is. Daar komen we achter! 

Plan een kennismakingsgesprek hiervoor in als 1e stap. Spreek ik je snel!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *