De kracht van moed: Zo durf je wel

Graag deel ik een quote met jou die ik van de week naar een klant van mij stuurde. Eigenlijk direct nadat wij een heel mooi gesprek over het onderwerp hadden. Dit onderwerp komt vaak voor, en ik wil er graag deze podcast en blog aan wijden. 

de kracht van moed

“Courage is not about pretending to be fearless –

Courage is about being honest with yourself when you’re scared and deciding to show up anyways’.

Van Michell Clark

Het Inspirerende Gesprek

Deze quote kwam ik direct tegen op Instagram na het afronden van het gesprek met mijn klant en het resoneert met me voor haar. Het beschrijft precies wat centraal stond in onze sessie. Het gesprek ging over haar verlangen om met haar eigen bedrijf verder te gaan en hoe ze vastzat in haar huidige baan.

Ze merkte hoe verleidelijk het was om teruggetrokken te worden naar het veilige, het bekende, haar loondienst functie. Ondanks dat ze een groot verlangen had om weg te gaan en ergens anders parttime te solliciteren met daarnaast de focus op haar startende bedrijf.

Angst en Comfortzones

Angst is een natuurlijke reactie op het onbekende. Het is ons overlevingsmechanisme dat ons beschermt tegen potentiële gevaren. Echter, in onze moderne samenleving worden we vaak belemmerd door angst als we nieuwe kansen willen benutten. Onze comfortzones zijn de gebieden waarin we ons veilig en vertrouwd voelen, maar ze kunnen ons ook beperken als we er niet uit durven stappen.

Wat Jou Hier Heeft Gebracht

Wat ik vaak tegen mezelf en anderen zeg, en wat mij veel inspiratie heeft gegeven, is dat alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt, geleerd en ervaren, inclusief je gedachten, zelfbeeld, zelfvertrouwen en vaardigheden, heeft geleid tot waar je nu bent. En dat is iets om trots op te zijn.

Alleen is er iets anders nodig om te komen waar je heen wilt.

Twijfels en Onzekerheden

Natuurlijk kunnen er twijfels zijn over je huidige baan, je loopbaan en wat je echt wilt doen. Het kan spannend zijn om het roer om te gooien of een andere richting te kiezen. Maar zoals ik met mijn klant ontdekte, kan het proces van zelfontdekking en moedig zijn enorm belonend zijn.

De Kracht van Moed

Moed is niet alleen iets voor helden in boeken en films. Het is een eigenschap die we allemaal kunnen ontwikkelen en gebruiken in ons dagelijks leven. Moed stelt ons in staat om uitdagingen aan te gaan, nieuwe kansen te grijpen en te groeien als individu. Het is de brandstof die ons aandrijft om buiten onze comfortzone te treden en onze doelen te bereiken.

Moed is iets wat je kunt trainen. Het gaat erom dat je ondanks je angst en onzekerheid stappen durft te zetten buiten je comfortzone. Het begint met kleine stappen, en na verloop van tijd zul je merken dat je vertrouwen groeit.

Het Elastiekje Effect

Een nuttige metafoor om moed te begrijpen, is het “elastiekje effect.” Dit houdt in dat we, net als een elastiekje, buiten onze comfortzone kunnen reiken, maar als de spanning te groot wordt, schieten we terug naar onze vertrouwde plek. Het trainen van moed betekent dat we het elastiekje geleidelijk uitrekken en comfortabeler worden met het verkennen van nieuwe gebieden buiten onze comfortzone. Stap voor stap.

Omgaan met Obstakels

Het leven zal altijd obstakels op je pad gooien, en de vraag is hoe je ermee omgaat. Blijf je vasthouden aan oude patronen en angsten, of train je je moedspier om moedig te zijn en door te zetten, zelfs als dingen spannend zijn?

Nieuwe Mogelijkheden Creëren

Moedig zijn betekent niet dat je alles in één keer perfect moet doen. Het gaat erom dat je stappen zet, ondanks de angst en onzekerheid. Het is een proces van groei en persoonlijke ontwikkeling.

Moed en Loopbaanontwikkeling

Loopbaanontwikkeling is een gebied waarin moed van onschatbare waarde is. Moedige keuzes blijven maken in onze loopbaan zal leiden naar vervullender werk en meer voldoening in ons professionele leven. Het nemen van risico’s en het verkennen van nieuwe carrièrepaden kan eng zijn, maar met moed kunnen we onze dromen najagen.

Moedig Zijn in Verschillende Aspecten van Het Leven

Ik geloof dat moedig zijn niet alleen van toepassing is op loopbaankeuzes, maar ook op andere aspecten van het leven, zoals ouderschap. Het is een kans om jezelf uit te dagen en te groeien.

Het Belang van Een Ondersteunend Netwerk

Het helpt enorm om mensen in je leven te hebben die ook moedig zijn en je kunnen inspireren. Ook is het belangrijk om open te zijn over je angsten en twijfels en steun te zoeken bij anderen. Daarbij raad ik je aan om mensen om je heen te verzamelen die ook moedig zijn of willen zijn. Zo kunnen jullie je aan elkaar optrekken en aanmoedigen. 

Moed als een Levenshouding

Moed is een spier die je kunt trainen. Het gaat erom dat je stap voor stap buiten je comfortzone treedt en dat je leert omgaan met obstakels en angsten. Het is een proces van groei en persoonlijke ontwikkeling dat je leven kan verrijken. En onthoud, je staat er niet alleen voor, er zijn anderen die je kunnen ondersteunen op deze reis.

Tot slot benadrukken we dat moed meer is dan alleen een eigenschap; het is een levenshouding. Het betekent bereid zijn om te leren van wat voelt als nog niet lukken, te blijven proberen en altijd te streven naar groei en zelfverbetering. Het leven is gevuld met obstakels en uitdagingen, maar met moed kunnen we ze met vertrouwen tegemoet treden.

Hoe zit het met jouw moedspier?

Wil je jouw moedspier in je loopbaan ook wat verder oprekken. Wil je keuzes maken, maar vind je het spannend of weet je nog niet wat of hoe? Een eerste laagdrempelige en kosteloze stap hierin is om de Loopbaancheck in te boeken in mijn agenda. Als jouw vragen en twijfels kunnen we bespreken, zodat je gelijk al een professionele reactie erop krijgt. Spreek je graag snel! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *